سیلیکاژل یک عامل خشک کننده است که اغلب به شکل پودری، دانه های و یا کریستال های بدون شکل در بسته های کوچک ساخته شده از کاغذ یا پلاستیک قرار می گیرد. این بسته ها اغلب در بسته بندی محصولات تجاری قرار می گیرند تا از آسیب های ناشی از رطوبت بر محصول در حین حمل و نگهداری جلوگیری کنند. کاربردهای سیلیکاژل را می توان در طیف وسیعی از محصولات مانند غذا، دارو، انواع پوشاک و لوازم الکترونیکی یافت، علاوه بر این ژل سیلیکا در صنایعی مانند نفت و گاز، توزیع برق و ساختمانی نیز کاربرد بسیار دارد. در واقع سیلیکاژل از دی اکسید سیلیکون، ترکیبی که به طور طبیعی در ماسه یافت می شود، ساخته شده و دارای ذرات کوچکیست که می تواند مقادیر زیادی مایعات را جذب کند. سیلیکا ژل گاهی شبیه دانه های شفاف و گرد کوچک (گرانول) و گاهی اوقات شبیه کریستال های سنگی بسیار کوچک (پرک) و گاهی به شکل پودر تولید می شود. این ماده به عنوان یک "خشک کننده" شناخته می شود، به این معنی که رطوبت را به درون خود می کشد و آن را نگه می دارد تا اثرات منفی بر محصولات نگذارد.
سیلیکاژل به تنهایی یک ماده غیر سمی است و بسته های آن نیز از جنس کاغذ، پلاستیک یا پارچه هستند که مواد سمی در تولید آنها استفاده نشده است. سیلیکاژل ها مواد طبیعی هستند که هیچ بو و طعمی ندارند و به دلیل تخلخل بالا قادرند تا 40 درصد وزن خود رطوبت محیط را جذب کنند و همچنان خشک به نظر برسند. سیلیکاژل ها در چند نوع رنگی (دارای نشانگر جذب رطوبت) و شفاف یا سفید (بدون نشانگر) تولید می شوند، که سیلیکاژل سفید به دلیل عدم وجود هرگونه ماده اضافی غیر سمی بوده و در کنار مواد غذایی یا دارویی مورد استفاده قرار میگیرند. سیلیکاژل شفاف ظرفیت بیشتری برای جذب رطوبت نسبت به نوع رنگی آن دارد و در زمان قرارگیری کنار سایر مواد هیچ واکنشی نشان نمی دهد.
بیشتر افراد بعد از اینکه بسته های خرید خود را باز می کنند، بسته های سیلیکاژل داخل آن را دور می اندازند، اما برخی به دلیل کاربردهای مجدد بسته های سیلیکاژل ممکن است آن را نگه دارند. در زمان نگه داشتن این بسته ها باید آن ها را از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی دور نگه دارید چرا که ممکن است به دلیل کنجکاوی یا اشتباه گرفتن با بسته های نمک و شکر آن را بخورند. خوردن تصادفی سیلیکاژل نباید افراد را بیمار کند زیرا از نظر شیمیایی ماده ای بی اثر است، به این معنی که در بدن تجزیه نشده و باعث مسمومیت نمی شود؛ در بیشتر مواقع، سیلیکاژل بدون هیچ گونه اثرات مضر از بدن انسان عبور می کند. اما این بدان معنا نیست که خوردن سیلیکاژل کاملاً بدون خطر است، مهم ترین خطر سیلیکاژل خطر خفگی است؛ همچنین اگر به مقدار زیاد خورده شود، ممکن است باعث انسداد روده شود؛ به همین دلیل است که سازندگان اغلب روی بستهها برچسب «نخورید» یا «بعد از استفاده دور بریزید» می زنند.
مشکلات گوارشی:
هنگام خوردن ژل سیلیس، کم آبی بدن باعث تحریک گلو و بینی می شود؛ بسته به مقدار آن ممکن است باعث ناراحتی معده، استفراغ، یبوست و حالت تهوع شود.
تماس چشمی یا پوستی با سیلیکاژل:
سیلیکاژل در صورت تماس با چشم یا پوست باعث تحریک و قرمزی می شود، وقتی سیلیکا ژل مایعات اطراف چشم را جذب می کند درد را نیز به همراه دارد.
استنشاق ژل سیلیکا:
استنشاق ژل سیلیس ممکن است باعث تحریک ریه، سرفه و تنگی نفس شود.
خوردن سیلیکاژل:
بسته های سیلیکاژل می توانند باعث خفگی شوند و بسته ممکن است تکه تکه شده و محتویات را در دهان، گلو، مجرای گوارش یا ریه ها رها کند.
اگرچه بسته های حاوی سیلیکاژل دارای عبارت DO NOT EAT هستند، اما همانطور که گفته شد دلیل آن سمی بودن ژل های داخل آن نیست. زمانی که یک بسته جدید خرید باز می شود ممکن است در داخل آن ساشه رطوبت گیر حاوی سیلیکاژل وجود داشته باشد که کودک از سر کنجکاوی بسته یا محتویات داخلش را در دهان خود قرار دهد. خبر خوب اینکه سیلیکاژل سمی نیست بنابراین کودک را بیمار نمی کند، اگر یک کودک کوچک تمام بسته کاغذ را در دهان خود فرو کند، ممکن است باعث خفگی او شود. اگر در چنین موقعیتی قرار گرفتید بسته یا ژل های داخل دهان او را بیرون بکشید و به او آب بنوشانید، اما اگر علائم خفگی را در او دیدید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. اما اگر کودک بدون مشکل غذا می خورد و می نوشد، نیازی به مراجعه به اورژانس یا بیمارستان نیست؛ دانه های سیلیس بدون جذب توسط سیستم بدن عبور می کنند.
برخی از انواع سیلیکاژل ها دارای نشانگر میزان اشباع رطوبت هستند که با ترکیب ژل سیلیس با مواد شیمیایی دیگر تولید می شود؛ سیلیکاژل آبی و نارنجی از این دسته هستند. سیلیکاژل آبی حاوی دی کلرید کبالت و سیلیکاژل نارنجی حاوی متیل بنفش می باشد که این مواد در واکنش به جذب رطوبت به رنگ های صورتی و سبز در خواهند آمد. معمولاً این نوع ژل ها برای صنایع با هدف اطلاع از زمان تعویض و احیاء سیلیکاژل ها تولید می شوند و در منازل و خریدهای روزانه افراد مشاهده نمی شوند. دی کلرید کبالت سرطان زاست و برای تولید مثل سمی است به همین دلیل خشک کننده هایی که مضر نیستند به عنوان جایگزین در دسترس هستند. خوردن سیلیکاژل با پوشش کلرید کبالت احتمالاً باعث تهوع و استفراغ می شود؛ اگر در معرض سیلیکاژل آبی قرار گرفتید فوراً برای دریافت کمک های پزشکی به بیمارستان مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید.
به عنوان یک مصرف کننده انواع سیلیکاژل ، همیشه اطلاعات روی بسته بندی را بخوانید و کیسه ها را به درستی دور بیندازید.
خشک کردن گلهای طبیعی به روش درست آن می تواند شکل ظاهری گل ها را حفظ کرده و از پژمردگی و ریزش گلبرگ های آن جلوگیری کند؛ می توانید از سیلیکاژل برای خشک شدن سریعتر و اغلب با نتایج بهتر استفاده کنید.
ادامه مطلببسته های رطوبت گیر نقش کلیدی در بخش داروسازی دارند و رطوبت گیرهای حاوی سیلیکاژل محبوب ترین آنها هستند. هنگامی که داروها در بطری ها بسته بندی می شوند، ساشه های رطوبت گیر نیز در خطوط بسته بندی قرار می گیرند تا اطمینان حاصل شود که داروها تحت تأثیر رطوبت، کپک و میکروارگانیسم ها قرار نمی گیرند.
ادامه مطلبسیلیکاژل ها مواد خشک کننده ای هستند که برای مبارزه با رطوبت استفاده می شوند؛ بسته های سیلیکاژل یک راه حل ساده، قابل اعتماد و اقتصادی برای جلوگیری از آسیب رطوبت در بسته بندی های محصولات ارائه می دهد.
ادامه مطلب